Kania: jak wygląda? Jak rozpoznać kanię i nie pomylić ze sromotnikiem? [WIDEO]

Kania: jak wygląda? Jak rozpoznać kanię i nie pomylić ze sromotnikiem? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czubajka kania

Kania to bardzo smaczny grzyb. Ze względu na swoje walory smakowe wysoko ceniona jest kania panierowana i smażona. Niestety kanię można pomylić z muchomorem sromotnikowym - szczególnie narażeni na pomyłki są tzw. niedzielni grzybiarze. Jak wygląda kania i czym się wyróżnia? Przeczytaj nasz krótki informator.

Kania, a właściwie czubajka kania, to grzyb z gatunku pieczarkowatych. Kapelusz ma w kształcie parasola o średnicy nawet do 30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodej kani kapelusz jest zamknięty i jajowaty (w kolorze brązowym), potem stożkowaty, a u dojrzałego grzyba - płaski i otwarty. Charakterystyczne dla kani są: kolor białawy z brązowymi łuskami, brzeg kapelusza - poszarpany, gęste, szerokie blaszki niedochodzące do trzonu oraz ruchomy pierścień na nóżce. 

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?

KAPELUSZ: u dojrzałej kani jest płaski z garbkiem na środku (u młodych jajowaty), o chropowatej, łuszczącej się powierzchni z charakterystycznymi brązowymi plamkami. SROMOTNIK ma gładki kapelusz w kolorze oliwkowozielonym, lekko opalizujący.

BLASZKI: u kani są beżowe, u sromotnika białe.

NÓŻKA: u kani jest smukła i długa, z zygzakowatym wzorem (w środku pusta, na dole z bulwą wyrastająca z ziemi), u sromotnika  - gładka, z bulwą u nasady.

TRZON: kani na ruchomy pierścień, sromotnik ma pierścień kołnierzykowaty i zwisający.

ZAPACH: u kani jest grzybowy, u sromotnika słodkawy i lekko mdły.

PRZECZYTAJ  KONIECZNIE TAKŻE:

ATLAS GRZYBÓW ONLINE: Grzyby trujące podobne do grzybów jadalnych [ZDJĘCIA i OPISY]

Ocena: 2,3