Grzyby kiszone - jak ukisić grzyby?

2021-03-29
Grzyby kiszone
Autor: Shutterstock Kiszone grzyby po opłukaniu będą smakować jak świeże.
łatwy
60 min
4

Kiszone grzyby po opłukaniu będą smakować jak świeże. Mogą być wykorzystywane do dań z grzybów, jako dodatek do innych potraw lub składnik sałatek. Dla osób z nadkwasotą, które nie mogą spożywać marynat z octem, są zdrowszą opcją. Podczas kiszenia otrzymujemy także sok, który stanowi dobrą przyprawę do zup, sosów czy bigosu.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się dlaczego warto ją kupić!

SKŁADNIKI

  • 2 kg grzybów  
  • 60 g soli niejodowanej  
  • cebula (100 g cebuli na 1 kg grzybów)  
  • cukier (2 łyżeczki na 5 litrów)
  • przyprawy:
  • liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte grzyby wrzucić do wrzącej osolonej wody na 3 minuty. Odsączyć i wystudzić.
  • Układać warstwami w garnkach (najlepiej kamiennych) kapeluszami do dołu.
  • Każdą warstwę posolić (30 g soli na 1 kg kapeluszy), posypać cebulą pokrojoną w piórka i oprószyć cukrem. Dodać kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Skończyć warstwą cebuli.
  • Całość ucisnąć, przykryć obciążonym talerzykiem i zostawić na 2–3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Cała powierzchnia grzybów musi być zasypana solą. Po kilku dniach sok z grzybów całkowicie przykryje ich powierzchnię.
  • Jeżeli soku jest za mało, dolać zimnej przegotowanej wody wymieszanej z solą (40 g soli na 1 litr wody). W trakcie przechowywania zdejmujemy z powierzchni grzybów pleśń, w miarę jej powstawania.