Fasola na kwaśno - prosta jarzynka z białej fasoli

2020-06-04
Fasola na kwaśno
Autor: Shutterstock Fasola na kwaśno to proste i ciekawe w smaku danie.
łatwy
0 min
4

Fasola przygotowana z zasmażką i sokiem cytrynowym ma ciekawy smak. Świetnie smakuje jako samodzielne danie i dostarcza organizmowi dużo cennego białka roślinnego.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki drobnej fasoli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, odcedzić, pozostawiając nieco wywaru.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Podsypać mąką i rozprowadzić wywarem z fasoli.
  • Dodać przyprawy i sok wyciśnięty z cytryny i zagotować. Fasolę wymieszać z zasmażką.