Co zrobić z fasolki szparagowej? Przepisy i pomysły

2016-09-13 15:17

Wrzesień to świetny czas, by włączyć do jadłospisu warzywa sezonowe – takie jak fasolka szparagowa. Co można zrobić z fasolki? Pomysłów i inspiracji jest wiele. Podajemy kilka przepisów.

Co zrobić z fasolki szparagowej? Przepisy i pomysły
Autor: thinkstockphotos.com Fasolka szparagowa zawiera 90% wody, dzięki czemu jest niskokaloryczna, a przy tym pełna cennych mikroelementów

Spis treści

  1. Przepis na risotto z kurczakiem i fasolką szparagową
  2. Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i kurczaka
  3. Nietypowe dania z fasolką szparagową
  4. Leczo z fasolką szparagową
  5. Sałatka nicejska z fasolką szparagową

Na straganach dostępne są dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, delikatniejsza w smaku, oraz zielona – bardziej wyrazista. Można ją dodawać do sałatek, zup, gulaszów, a także gotować i zapiekać.

Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej są zaś imponujące. Zawiera m.in. dużo białka roślinnego, błonnika, a ponadto wapń, potas, kwas foliowy, witaminę C czy prowitaminę A. Fasolka szparagowa składa się w 90% wody, dlatego jest także niskokaloryczna – 27 kcal w 100 g.

Przepis na risotto z kurczakiem i fasolką szparagową

2 kostki Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY

250 g zielonej fasolki szparagowej

1 cebula

2 filety z kurczaka

3 łyżki oleju

2 szklanki ryżu

1 łyżka masła

2 łyżki parmezanu

Fasolkę oczyszczamy i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Następnie do zagotowanej wody wrzucamy przygotowaną wcześniej fasolkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Później 2 kostki Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, a obraną cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.

Filety kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy mięso do cebuli i smażymy do momentu, aż odparują soki z kurczaka. Następnie wsypujemy ryż, szklimy i stopniowo dolewamy przygotowany wcześniej rosół, dokładnie mieszając.

Dodajemy fasolkę i dusimy razem, podlewając stopniowo rosołem tak długo, aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany. Gotowe risotto podajemy przyprószone startym twardym serem.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i kurczaka

3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY

2 ugotowane filety z piersi kurczaka

1 czerwona papryka

2 ogórki małosolne

300 g zielonej fasolki szparagowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Filety oraz ogórki również kroimy w kostkę. Fasolkę oczyszczamy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki i gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Odsączamy, studzimy i całość mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i natką pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Wystarczy jeszcze wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia.

źródło: mat. prasowe Winiary

Nietypowe dania z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową

Sałatka nicejska z fasolką szparagową