Przepis na gęś w czerwonym winie z warzywami

Przepis na gęś w czerwonym winie z warzywami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona gęś to tradycyjny, polski rarytas

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Polecamy doskonały przepis na gęś gajowego, pieczoną w czerwonym winie, z warzywami. Spróbujcie wyśmienitej gęsiny przyrządzonej według receptury Wojciecha Wiciaka, kuchmistrza z hotelu Mercure w Poznaniu. Pieczona pierś gęsi wyśmienicie smakuje z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.

Składniki

  • 1 kg piersi gęsi

  • 10 dag cebuli

  • 10 dag marchewki

  • 10 dag selera

  • 7 dag suszonych śliwek

  • 70 ml czerwonego wytrawnego wina

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś gęsi nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.

  • Warzywa (seler, marchew) kroimy w zapałkę, a następnie blanszujemy.

  • Pierś gęsi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy, podlewając wywarem warzywnym oraz czerwonym winem.

  • Powstały w wyniku pieczenia sos przecedzamy oraz dodajemy do niego blanszowane warzywa i pokrojone w paski śliwki. Dodajemy resztę wina i doprawiamy do smaku.

  • Gotowe piersi gęsi podajemy z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.

Ocena: 0