Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą [przepis]

Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą [przepis]

Autor Zdjęcia: Restauracja Focaccia

Pomysłowa przystawka na każdą okazję

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kilka świeżych produktów potrafi wyczarować niezwykłe, wyrafinowane dane. Restauracja Focaccia proponuje oryginalną przystawkę - pory confit z serem taleggio i czarną truflą. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku.

Składniki

  • 10 g trufli letniej

  • 100 g pora (biała część)

  • 1 szalotka

  • 1 ziemniak grillowy (100 g)

  • 20 g sera taleggio

  • 1 g tymianku

  • 20 g masła

  • 30 ml bulionu warzywnego

  • 10 g soli

  • 300 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pora dusimy wraz z szalotką w maśle w temp. 90 st. C przez 15 minut. Pod koniec dodajemy tymianek i ser, podlać bulionem. Następnie ziemniaki kroimy na cienkie plastry (1 mm), moczymy w wodzie z solą przez 1 godzinę. Osuszamy i smażymy w 180 st. C na złoty kolor. Pora z szalotką, serem i tymiankiem układamy na talerzu. Na górę kładziemy czipsy z ziemniaków. Truflę letnią ścieramy na górę dania.

Ocena: 0