Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem

Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zobacz przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem. Farsz z owoców doda mięsu soczystości i zapewni mu atrakcyjny wygląd. Słodki sos skarmelizuje się na wierzchu mięsa, tworząc chrupiącą skórkę.

Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 25 dag suszonych moreli
  • puszka ananasa
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj mięso i osusz je. Natrzyj solą i odstaw do lodówki na 2 godziny.

  • Morele umyj, odsącz. Ananasa odsącz, zostaw sos. Zblenduj ananasa z olejem i pieprzem.

  • Natnij kieszeń w schabie. Natrzyj pastą z ananasa i wypełnij odsączonymi z zalewy morelami.

  • Mięso ułóż w brytfannie i polej obficie sosem powstałym z połączenia zalewy i pasty z ananasa.

  • Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 190 stopni. Co jakiś czas polwaj wytwarzającym się sosem.