Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta

2021-03-29
Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta
Autor: Shutterstock Pyszne i eleganckie danie z banalnej piersi kurczaka
średni
45 min
4

Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczyste mięso i pyszny farsz w tym wysokobiałkowym daniu usatysfakcjonują zarówno dużych, jak i małych smakoszy. 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g serka ricotta
  • 50 g parmezanu, startego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziół włoskich: oregano, bazylia, tymianek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 2 duże pomidory
  • 100 g sera mozzarella
  • 5 piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki pesto oraz 1 łyżka oliwy
  • kilka liści świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • W naczyniu zmiksować ricottę, parmezan, jajko, zioła, sól i pieprz. Odstawić.
  • Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Posolić i popieprzyć.
  • Piersi ułożyć przecięciem do góry w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Za pomocą łyżki napełnić piersi serowym nadzieniem.
  • Pomidory pokroić na ósemki. Włożyć po 2-3 kawałki w każde nacięcie.
  • Posypać startą mozzarellą.
  • Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.
  • Podawać przybrane pesto wymieszanym z oliwą oraz listkami bazylii