Panierowane papryczki wypełnione serem i chili

2021-04-01
Panierowane papryczki wypełnione serem i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Panierowane papryczki wypełnione serem i suszonymi pomidorami
średni
40 min
4

Będzie ostro! Panierowane papryczki wypełnione serem i chili to rewelacyjna przekąska dla tych, którzy uwielbiają pikantne smaki. Przygotowywane na sposób meksykański, a więc z charakterem i mocą.

 

Sezon na paprykę

Sierpień i wrzesień to miesiące, kiedy papryka jest najlepsza i najświeższa, a do tego tania. Warto więc korzystać i jadać ją w tym czasie często. Zazwyczaj z papryki przygotowujemy leczo lub dodajemy ją do sałatek. Zachęcam jednak do eksperymentów, bo z papryki można przygotować niemal każdy posiłek. Świetnie smakują papryki nadziewane, pieczone i marynowane. To również znakomita baza do przygotowywania pożywnych jesiennych zup. Nie zapominajmy również o sałatkach, którym chrupiąca i soczysta papryka nadaje odświeżającego charakteru i tekstury.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 6 podłużnych słodkich papryk
  • 100 g mozzarelli tartej lub pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 2 papryczki chili
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki panko
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sok z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słodkie papryki umyć, dokładnie osuszyć i ułożyć na ruszcie piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C aż ich skórka zrobi się czarna.
  • Chili oczyścić i posiekać bardzo drobno. Pomidory pokroić w paseczki, wymieszać z chili.
  • Upieczone, gorące papryki przełożyć do woreczka strunowego, szczelnie zamknąć i zostawić na 10-15 minut. Pod wpływem pary skóra utworzy pęcherzyki, dzięki czemu będzie łatwiej ją zdjąć.
  • Gdy para zadziała, wyjąć papryki z woreczka i delikatnie zdjąć skórki, a następnie przeciąć papryki przez 3/4 ich długości. Rozchylić delikatnie paprykę i łyżeczką usunąć ze środka nasiona i błonki.
  • Do każdej papryczki włożyć nieco posiekanych suszonych pomidorów z chili i spora porcję mozzarelli. Wierzch oprószyć solą i pieprzem
  • Jajko rozkłócić na talerzu, na oddzielne talerze wysypać mąkę i panko.
  • Na patelni rozgrzać olej. Temperatura smażenia jest w tym daniu bardzo ważna. Jeśli olej będzie zbyt zimny, panierka nadmiernie nasiąknie olejem. Z kolei jeśli olej będzie za gorący ser wypełniający papryki szybko rozpuści się i wypłynie.
  • Temperaturę sprawdzić kładąc na oleju kawałek chleba. Jeśli w kilka sekund zrobi się brązowy, olej jest zbyt gorący. Idealne temperatura do smażenia papryczek jest wtedy, gdy chleb w ciągi ok. 10 sekund jedynie się zezłoci.
  • Papryki panierować dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panko.Układać na patelni nie więcej niż 3 naraz i smażyć przez ok 30-40 sekund rolując je w gorącym oleju.
  • Zdjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Przed podanie skropić sokiem z limonki. Podawać z ulubionym sosem.
Odmiany i właściwości papryki