Nadzienie do indyka z kasztanów jadalnych - przepis

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Nadzienie do indyka z kasztanów jadalnych
Autor: thinkstockphotos.com Z kasztanów jadalnych można przygotować pyszny farsz do pieczonego indyka
łatwy
30 min
4

Świeże kasztany jadalne spożywa się na surowo, a wyschnięte - po upieczeniu. Można też z jadalnych kasztanów przygotować smaczne nadzienie do indyka. Oto przepis na farsz do nadziewania indyka z jadalnych kasztanów z dodatkiem płatków migdałowych.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kasztanów jadalnych
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • starta gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kasztany ugotuj w osolonej wodzie, gorące obierz ze skórki, zmiksuj z żółtkami i masłem.
  • Wsyp migdały, dodaj ubitą pianę z białek, lekko wymieszaj i dopraw do smaku.
  • Farszem wypełnij tuszkę indyka, upiecz.
miesięcznik Zdrowie