Klops ziemniaczany z mięsnym nadzieniem: przepis na niedrogi obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Klops ziemniaczany z mięsnym nadzieniem to niedrogie a bardzo efektowne danie, które pysznie smakuje. Idealne na rodzinny obiad. Doskonale smakuje np. z sosem czosnkowym. Do przygotowania klopsa ziemniaczanego z nadzieniem można wykorzystać mięso z rosołu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 60 dag ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 30 dag mięsa wołowego lub drobiowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- łyżka natki pietruszki
- 2 białka
- sól
- bułka tarta
- ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) pokroić i ugotować wraz z mięsem.
- Po ostudzeniu zemleć warzywa i mięso, można dodać też podsmażoną na maśle drobno posiekaną cebulkę. Doprawić do smaku solą i ulubionymi przyprawami, dodać też natkę pietruszki i olej.
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić. Ubić białka, połowę piany dodać do ziemniaków, wymieszać.
- Resztę piany wymieszać ze zmielonym mięsem.
- Na folii aluminiowej, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą, z masy ziemniaczanej uformować prostokąt. Na środku ułożyć mięsne nadzienie i uformować klops. Zawinąć w folię. Można też z przygotowanego ciasta i nadzienia uformować 4 mniejsze klopsy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 40 minut. Podawać pokrojonego w plastry.