Faszerowana papryka po kaukasku. Jak zrobić oryginalną faszerowaną paprykę?

Faszerowana papryka po kaukasku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Faszerowana papryka - doskonały pomysł na danie główne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Papryka idealnie nadaje się do faszerowania - np. mielonym mięsem. Gdy trwa sezon na paprykę - warto podać ją faszerowaną po kaukasku. Oto przepis na faszerowaną paprykę dla fanów oryginalnych połączeń smakowych.

Składniki

  • 8 strąków papryki

  • 20 dag mielonej wołowiny i baraniny

  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko

  • 2 czerwone cebule

  • 1 jajko

  • 4 pomidory

  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki margaryny

  • 2 szklanki rosołu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 opakowania jogurtu naturalnego

  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry

  • szczypta tymianku

  • szczypta cząbru

  • posiekany koperek

  • posiekana natka pietruszki

  • kilka listów mięty

  • szczypta cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki umyć, odsączyć, ściąć wierzchołki, delikatnie oczyścić z pestek i białych włókien, tak aby nie uszkodzić strąków.

  • Posypać wewnątrz solą i pieprzem.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać.

  • Listki mięty umyć i posiekać.

  • Do mięsa wbić jajko, dodać ryż, połowę zieleniny, zioła, cebulę, orzechy, cukier, przyprawy i wymieszać.

  • Pomidory umyć, pokroić na plastry.

  • Strąki papryki napełnić mięsną masą.

  • W naczyniu do zapiekania ustawić papryki farszem do góry.

  • Ponakrywać plasterkami pomidorów i czapeczkami z wierzchołków papryki, dodać margarynę i podlać rosołem.

  • Dodać sok i skórkę z cytryny, resztę pomidorów, pozostałą zieleninę, pieprz i sól.

  • Zapiekać pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po 20 minutach zapiekania polać jogurtem wymieszanym z solą.

  • Podawać z białym pieczywem.

Ocena: 0