Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem

Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bardzo efektowne danie, niezbyt trudne do przygotowania, zdrowe i niezbyt kaloryczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem to  prosty sposób na oryginalne danie na odświętny obiad. Polecamy szczególnie osobom dbającym o linię - danie jest  niskokaloryczne.

Składniki

  • 1 filet z piersi indyka (około 800 g),

  • 350 g świeżego szpinaku,

  • 1 cebula,

  • 150 g żółtego sera o zdecydowanym smaku,

  • 8-10 szerokich plastrów wędzonego surowego boczku,

  • 3 ząbki czosnku,

  • sól,

  • pieprz,

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z indyka rozkrawamy spiralnie na płat. Układamy na desce i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Najlepiej jest to robić przez folię, aby nie poszarpać mięsa.

  • Filet delikatnie oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Nie solimy zbyt mocno, bo dodamy jeszcze szpinak, ser oraz wędzony boczek, które też są słone.

  • Liście szpinaku płuczemy, odsączamy i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż puści sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

  • Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z przestudzonym szpinakiem.

  • Mięso rozkładamy na desce. Na jego połowie układamy farsz ze szpinaku. Płat mięsa zwijamy ciasno w roladę.

  • Na desce układamy plasterki boczku, tak by zachodziły na siebie, tworząc prostokąt w który zawiniemy roladę. Układamy na nim faszerowane mięso i owijamy je boczkiem. Możemy całość przewiązać nicią.

  • Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, łączeniem do spodu. Smarujemy ją 2-3 łyżkami oliwy. Na dno naczynia wlewamy ¼ szklanki wody.

  • Roladę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim mięso na 10 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5