Cukinia faszerowana wołowiną

Cukinia faszerowana wołowiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wołowym to danie pełne smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Cukinia nadziewana mielonym mięsem wołowym to świetny przepis na obiad lub kolację i jednocześnie smaczna potrawa, którą, gwarantujemy, od tej pory będziesz przyrządzać częściej. Jesteś ciekawy, jak smakuje cukinia faszerowana wołowiną? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 1 cukinia

  • 100 g mielonej chudej wołowiny

  • 3 pomidory

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • Sól

  • Pieprz czarny

  • Oregano

  • Bazylia

  • Olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nieobraną cukinię umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką miąższ, aby uzyskać coś na kształt łódeczek. Posolić i włożyć do lodówki miąższem w dół.

  • Czosnek posiekać, odstawić. Cebulę drobno posiekać, odstawić. Dwa pomidory (mogą być sparzone i obrane ze skórki, ale nie muszą), pokroić w kosteczkę i odstawić.

  • Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (dobrym sposobem jest rozsmarowanie go na patelni pędzelkiem). Podsmażyć mięso, dodać czosnek i szczyptę oregano. Gdy w powietrzu zacznie się unosić zapach przypraw, dorzucić cebulę i pomidory. Podsmażyć chwilę. Wlać odrobinę wody i dusić, aż pomidory staną się miękkie i będą się rozpadać, a woda wyparuje.

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Wyjąć cukinię z lodówki. Pod wpływem soli puściła ona wodę, dlatego trzeba ją osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blaszce i napełnić przygotowanym na patelni farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

  • Ostatniego pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Zmiksować z czosnkiem, szczyptą bazylii, soli i pieprzu. Wyjąć podpieczone lekko cukinie z piekarnika i posmarować je powstałym sosem. Piec jeszcze kilka minut, aż cukinie staną się miękkie.

Ocena: 4,3