Dynia: jak wybrać dynię? Kupowanie i przechowywanie dyni

Dynia: jak wybrać dynię? Kupowanie i przechowywanie dyni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Im bardziej pomarańczowa dynia, tym ma więcej wartości odżywczych

Sezon na dynię przypada na przełomie lata i jesieni. Dynia jest warzywem, które może służyć do przygotowania wielu zdrowych dań. Jeżeli nie wiesz, jak wybrać najlepszą dynię, przeczytaj nasz poradnik.

Dynia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu, ponieważ przyrządzimy z niej zarówno zupę, jak i drugie danie oraz deser. Ma ona w sobie dużo cennej witaminy C, błonnika, potasu, beta-karotenu i kwasu foliowego. Na przełomie lata i jesieni znajdziemy w sklepach i na bazarach wiele dyń, ale tak naprawdę nie każda będzie dobra do spożycia.

Jak wybrać dynię?

Najważniejszą częścią tego warzywa, po której możemy poznać czy jest dobre, jest skórka. Powinna być ona gładka i jędrna, ponieważ chropowate okazy będą włókniste wewnątrz. Plamy i różne barwy na skórze również nie będą dobrze świadczyć o danym egzemplarzu. Waga dyni powinna być stosunkowo duża w porównaniu do jej objętości, a kolor powinien być jak najbardziej zbliżony do pomarańczowego (im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej ma witamin).

Jak przechowywać dynię?

Dynię należy przechowywać w miarę możliwości w lodówce lub zamrażarce. W momencie gdy nie mamy takiej możliwości, możemy również trzymać ją w chłodnym miejscu, gdzie nie dochodzi światło i jest dosyć przewiewnie.

Ocena: 3,7