Delikatna dynia duszona w śmietanie

Delikatna dynia duszona w śmietanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna dynia duszona w śmietanie to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny smak dyni podkreślony odrobiną gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną. To danie smakuje wybornie zarówno samodzielnie, jak i dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • 0,5 kg dyni

  • 2 papryki

  • 2 cebule

  • 1 szklanka śmietany

  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obrać, pokroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w krążki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

  • Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzany olej, gdy zmiękną dodać dynię i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem, aby dynia zmiękła, ale nie rozgotowała się.

  • Na koniec wlać śmietanę i danie przyprawić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3