Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami: oryginalny przepis

Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna kapusta zasmażana z jabłkami ma ciekawy smak i  winny aromat.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta zasmażana z jabłkami dzięki dodatkowi owoców staje się bardziej kwaskowa i zdecydowana w smaku - nie trzeba jej już zakwaszać. Oryginalny owocowy dodatek dodaje też kapuście winnego aromatu.

Składniki

  • pół główki kapusty

  • cebula

  • 3 kwaśne jabłka

  • 10 dag  wędzonego boczku (wegetarianie mogą go zastąpić tłuszczem roślinnym)

  • łyżka mąki

  • suche nasiona kopru - łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki. Zalać 2 szklankami wody, dodać sól, nasiona kopru, ugotować prawie do miękkości.

  • Do prawie miękkiej kapusty  dodać starte na grubej  tarce jabłka.

  • Przygotować zasmażkę z drobno pokrojonego boczku wytopionego z na patelni i zmieszanego z mąką.

  • Dodać zasmażkę do kapusty, zagotować. Podawać posypaną zieleniną.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3