Zalety kuchni azjatyckiej: dlaczego jest zdrowa?

Sushi i chińszczyzna na dobre zadomowiły się na polskich stołach. I bardzo dobrze, bo kuchnia azjatycka ma wiele zalet nie tylko kulinarnych, lecz także zdrowotnych. Zobacz, dlaczego dania azjatyckie są tak korzystne dla zdrowia!

Dowodem niech będą statystyki, które mówią, że w Tajlandii i Japonii nadwaga jest bardzo rzadkim zjawiskiem. Także nowotwory i choroby układu krążenia nie są tu tak częste jak w Europie czy Ameryce. To zasługa jadłospisu, w którym nie używa się masła, a do smażenia służą oleje roślinne: sojowy i sezamowy, obfitujące w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z podstawowych składników diety są ryby morskie – bogate źródło wspierających układ krążenia kwasów omega-3. Potrawy mięsne przyrządza się często z drobiu, unika się czerwonego mięsa. Na deser zamiast ciastek i słodyczy podaje się owoce. Co jeszcze korzystnie wyróżnia kuchnię azjatycką?

 

To składnik prawie każdego posiłku. Warzywa stanowią źródło witamin, mikroelementów i enzymów, są za to niskokaloryczne. Przyrządza się je na parze lub krótko smaży w woku, dzięki czemu zachowują większość swoich wartości odżywczych.

 

Tofu, tempeh i pasta miso – te produkty sojowe to często spotykany w kuchni azjatyckiej zamiennik mięsa. Soja jest bogatym źródłem roślinnego białka, zawiera ponadto witaminy z grupy B, magnez i wapń. Ma właściwości antynowotworowe, zawarte w niej fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy. Jej plusem jest duża zawartość błonnika, który syci na dłużej i pozwala uniknąć napadów głodu.

 

W Japonii jada się je codziennie, są składnikiem sushi, przyrządza się je jako jarzynkę, dodaje do zup. Regulują gospodarkę wodną organizmu, są niskokaloryczne (100 g to tylko 30 kcal), zawierają dużo błonnika, jodu, magnezu i żelaza.

 

Bogaty w skrobię, a przy tym lekkostrawny, daje energię, zawiera sporo witamin z grupy B i mikroelementów (magnez, fosfor, żelazo, wapń). Działa odwadniająco, co służy szczupłej sylwetce i jest dobre dla osób cierpiących na podwyższone ciśnienie. Najkorzystniej jest jadać ryż brązowy – bogatszy w składniki odżywcze niż biały.

 

W kuchni azjatyckiej dominują wyraziste, ostre przyprawy. Chili i imbir wspomagają trawienie, ułatwiają spalanie tłuszczu. Czosnek reguluje poziom cholesterolu we krwi, działa bakteriobójczo i antynowotworowo. Podobne działanie mają grzyby shiitake. Ulubiona przyprawa Azjatów, czyli trawa cytrynowa, pobudza i ożywia, a mięta i kolendra mają działanie uspokajające.

Ocena: 0