Tradycyjna kuchnia polska - pyszna, ale niezdrowa?

Tradycyjna kuchnia polska - pyszna, ale niezdrowa?

Autor Zdjęcia: MURATOR

Tatar, zwany też befsztykiem tatarskim, to danie typowe dla polskiej kuchni

Czy pogląd, że kuchnia polska jest niezdrowa jest słuszny? Czy po prostu nie znamy naszej kuchni? Tradycyjne przepisy pokazują bardzo urozmaicone i nietuczące potrawy przyrządzone ze zdrowych składników. Niektóre przedwojenne receptury mogą nas zaskoczyć nie tylko doborem składników, ale także bogactwem smaków i połączeń. Co warto wiedzieć o polskiej kuchni?

Kuchnia polska jest mięsna i kartoflana - tak to przynajmniej wygląda na pierwszy rzut oka. Króluje wieprzowina, kapusta i kluski. Tak naprawdę jednak ziemniaki weszły do repertuaru polskiej kuchni dopiero w XIX wieku. Wcześniej głównym źródłem węglowodanów były kasze, które są zdrowym produktem, bogatym w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Jadano ubogą w cholesterol dziczyznę, dzikie ptactwo, ryby. Słodzono nie cukrem, a miodem, a miód jest przecież niezwykle bogaty w witaminy i mikroelementy. To, co obecnie uchodzi za kuchnię polską, jest tylko jej uproszczoną, mniej zdrową wersją.

Zdrowe zupy - specjalność kuchni polskiej 

Mocną stroną polskiej kuchni są zupy, gotowane na mięsnych wywarach. Klasyczny rosół jest podstawą pomidorowej, jarzynowej, ogórkowej, a nawet chłodnika! Szczawiowa, jagodowa, grzybowa, kapuśniak, barszcz czy żur weszły do kanonu kuchni polskiej z jadłospisu ludzi niezamożnych – to typowe zupy biedoty, gotowane na bazie warzyw i tego, co można było uzbierać w lesie czy na polu. Pierwotne warianty tych zup były nietłuste i bardzo zdrowe.

Z czasem ubogie wersje wzbogacano dodatkiem śmietany, jajek, mięsa czy wędzonki – stały się bardziej sycące. Żadna kuchnia nie ma tak smacznych zup jak kuchnia polska. Pod względem pożywności mogą się z nimi równać jedynie niemieckie eintopfy, ale one nie mają tej smakowej finezji.

Pieczone mięsa - zdrowsze niż smażone

Kuchnia polska słynie z wyrobu wędlin – wciąż jeszcze nasze wędliny, zwłaszcza polska szynka czy kiełbasa wyróżniają się na zachodnich rynkach smakiem. W domu już ich nie robimy, ale niejedna pani domu jeszcze przynajmniej raz w roku przygotowuje pyszny pasztet wielkanocny.

A do tego te pieczone mięsa! Pyszny schab ze śliwką, faszerowane kurczę po polsku, pieczeń wołowa szpikowana słoniną – tak przyrządzane mięsa są znacznie zdrowsze niż kotlet schabowy, który uchodzi powszechnie za sztandarowe danie polskiej kuchni.

Jakie pierogi i jaki chleb dawniej jadano?

Pierogi są chyba najbardziej charakterystyczną polską potrawą. Idą w świat za naszą Polonią, nawet za ocean, gdzie przedsiębiorczy Polacy otwierają pierogarnie, w których można zjeść wszystkie możliwe wersje - od klasycznych z mięsem, serem czy kapustą, po te z kaszą czy szpinakiem.

Typowy dla polskiej kuchni razowy chleb na zakwasie, pełen mikroelementów i błonnika, kiedyś był strawą biedaków - dziś już wiadomo, że to najzdrowsze pieczywo.

Ciasta i desery kuchni polskiej

Polskie desery nie ustępują smakiem francuskim czy niemieckim - nie bez powodu, gdyż wiele polskich słodkości, jak np. napoleonkę czy pączki, przejęliśmy właśnie od tych nacji.

Jednak typowe dla polskiej kuchni, ale znacznie zdrowsze, bo mniej tłuste, są ciasta i desery z dodatkiem maku, miodu czy owoców: makowiec, kutia, piernik, kisiel z żurawiny czy placek ze śliwkami.

Ocena: 4