Smaki Portugalii: pastel de nata, czyli słodka tartaletka

Smaki Portugalii: pastel de nata, czyli słodka tartaletka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pastel de nata to najsłodsze wspomnienie z wakacji w słonecznej Portugalii. 

W Portugalii można zajadać się rozmaitymi słodyczami. Jednak absolutnym cukierniczym hitem jest pastel de nata, czyli słodka babeczka-tartaletka z kremem jajecznym. Można ją kupić w każdej lokalnej cukierni, kawiarni, a nawet w sklepie spożywczym.

Pastel de nata to słodkie portugalskie babeczki, które można kupić niemal na każdym rogu podczas pobytu w Portugalii. Zwykle mają klasyczną tartaletkową wielkość, ale zdarzają się też babeczki w wersji mini. W Lizbonie różne są też ceny takich słodyczy. W renomowanej cukierni za ciastko zapłacimy ok. 1,5 - 2 euro, a w sklepie spożywczym cena ciastka spada już do ok. 30 eurocentów.

Podstawą tych słodkości jest ciasto francuskie, które wypełnione jest słodkim, gęstym budyniem jajecznym. Przysmak ma też w swoim składzie cukier, który po zapieczeniu ciastka w piekarniku pięknie się karmelizuje. Pastel de nata można jeść jeszcze ciepłe. Ale równie dobrze smakują już po wystygnięciu.

Dla łasuchów dbających o linię mamy dobrą wiadomość! Portugalskie ciastko jest tak słodkie, że z powodzeniem zadowolimy się jedną sztuką, maksymalnie dwiema. Dlatego też nie ma co nawet liczyć ich kalorii. Ciastka pastel de nata można kupić też w Polsce podczas portugalskich tygodni w popularnych dyskontach.

Ocena: 5