Podstawowe zasady zachowania w restauracji - jakie są?

Podstawowe zasady zachowania w restauracji - jakie są?

Autor Zdjęcia: photos.com

W restauracji nie tylko należy jeść zgodnie z zasadami dobrego wychowania, ale także grzecznie odnosić się do obsługi.

Jedzenie z otwartą buzią, siorbanie czy trzymanie łokci na stole to nie jedyne przewinienia popełniane przez gości w restauracjach. Brak manier przeraża. O czym należy pamiętać, by w restauracji zarazić innych dobrym wychowaniem? Jak powinien zachowywać się w restauracji człowiek zaznajomiony z kinder sztubą?

Czy w orientalnej restauracji trzeba jeść pałeczkami?

W restauracji chińskiej spokojnie można poprosić o nóż i widelec, jeśli czujemy się niepewnie. W japońskiej restauracji sushi, jeśli nie radzimy sobie z pałeczkami jedząc pyszne maki, można, a nawet należy użyć rąk niż kaleczyć potrawę nadziewając na drewniany patyk. Podczas jedzenia sushi nie wolno jednak zastępować pałeczek nożem i widelcem, lecz wyłącznie rękami.

Czym jeść potrawy, których nigdy przedtem się nie jadło?

Najlepiej o to zapytać kelnera lub współbiesiadników niż udawać, że się wie i rozglądać w popłochu na boki. Zawsze coś jemy po raz pierwszy. Jeśli jednak wszyscy jemy to samo można chwilę zaczekać, aż ktoś z biesiadników zacznie konsumpcję - i wziąć z niego przykład.

Co zrobić z ościami ryby i skorupami owoców morza?

Kości od kurczaka, innego mięsa czy ości ryby trzeba odłożyć na bok własnego talerza. Do muli, homarów, a także owoców morza, które generują dużą ilość odpadów, w restauracjach dostaje się osobny talerz. Jeśli go jednak nie mamy, powinien nam wystarczyć własny.

Czy osoba zamawiająca przystawkę czeka z rozpoczęciem jedzenia na tę, która zamówiła drugie danie?

Czekają ci, którzy zamówili tylko drugie zdanie. Jeśli ktoś zamówił przystawkę lub zupę może rozpocząć jedzenie zaraz po podaniu potrawy. Nie mamy wszak wpływu na to, że, że ktoś wybrał dłuższe czekanie na potrawę, albo że chce zjeść mniej. Jeśli jednak wszyscy przy stole zamówili jeden posiłek – albo zupę czy przystawkę, albo drugie danie i kelner podaje je z opóźnieniem, ci, którzy dostali pierwsi, powinni zaczekać.

Jakie wino do ryby – białe czy czerwone?

Obecnie ten podział trzeba uznać za anachroniczny. Trzeba więc zamawiać takie wino, jakie nam smakuje najbardziej. W krajach, w których jest kultura picia wina od wieków, wino dobiera się nie pod kątem jego koloru, lecz gatunku. Można zamówić lekkie wino czerwone do ryb i drobiu, a białe cięższe do mięsa wołowego. Niemniej jednak klasyczny podział, że czerwone wino jest odpowiednie do mięsa, a białe do ryb i drobiu pozostaje właściwy.

Czy zostawianie śladów szminki na szklance jest nietaktem?

Bezwzględnie tak. Przed rozpoczęciem posiłku należy przetrzeć usta serwetką, usuwając w ten sposób nadmiar szminki. Nie ma co jej żałować, przecież i tak zostanie starta podczas jedzenia.

Czy wypada wyjadać owoce z koktajli?

W eleganckiej restauracji wyławianie pomarańczy z napoju rzeczywiście nie przystoi. W domu jednak możemy sobie na to pozwolić.