Naturalne barwniki do pisanek - jak przygotować je w domu?

Naturalne barwniki do pisanek - jak przygotować je w domu?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Jeśli ugotujesz jajko z sokiem z buraka albo kawałkami tego warzywa, pisanka będzie miała różowy kolor.

Chcesz zrobić z dzieckiem pisanki? Podpowiadamy, jakich produktów z kuchni powinno się użyć, aby uzyskać różne kolory skorupek! Naturalne barwniki mają tę szczególna zaletę, że są w pełni jadalne i w przeciwieństwie do chemicznych substancji, nie ma ryzyka, że fabrykanty przenikną do jajka, które spożyje twoja pociecha. Sprawdź, jak zrobić naturalne barwniki.

 

Naturalne barwniki

Jajko należy zanurzyć w gorącej wodzie z wybranym składnikiem (i małą ilością octu, aby kolor był lepiej utrwalony) i zagotować. Pamiętaj, im dłużej jaja będą w wodzie, tym kolor skorupek będzie mocniejszy!

Naturalne barwniki - jak uzyskać poszczególne kolory?

  • Brązowy - gotowanie jajek w wodzie z łupinami cebuli (na 1 jajko potrzebne są łupiny z ok. 2 cebuli)

  • Złotobrązowy - gotowanie jajek w łupinach orzecha włoskiego.

  • Pomarańczowy - gotowanie jajek w soku z marchwi lub dyni. 

  • Różowy - gotowanie jajek w soku z buraka.

  • Niebieski - gotowanie jajek z owocami tarniny, borówki amerykańskiej albo z liśćmi z czerwonej kapusty.

  • Żółty -  gotowanie jajek w wodzie z kurkumą.

  • Zielony - gotowanie jajek w wywarze szpinaku.

Na koniec możesz delikatnie posmarować jaja odrobiną oleju - będą ładnie błyszczały!