Nakrywanie do stołu: nakrycie rozszerzone. Czym ono jest, jak ustawić na stole nakrycie rozszerzone?

Nakrywanie do stołu: nakrycie rozszerzone

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nakrycie rozszerzone przygotowuje się gdy na przyjęciu ma być serwowane wiele dań. Jedną z jego charakterystycznych cech jest podtalerz - często metalowy.

Przy organizacji eleganckich przyjęć warto znać zasady nakrycia rozszerzonego. Czym ono jest i jak wykonać nakrycie rozszerzone? Oto najważniejsze zasady dotyczące nakrywania stołu.

Nakrycie podstawowe: jak układać sztućce na stole?

Sztućce układamy zawsze od wewnątrz na zewnątrz. Zaczynamy od sztućców do dania głównego. Po prawej stronie nakrycia kładziemy noże (z ostrzem skierowanym w lewo) i łyżkę do zupy, po lewej widelce (brzuszkiem do dołu). Sztućce do deserów układamy powyżej nakrycia. Trzonek łyżeczki zwracamy w prawo, a widelczyka w lewo. Jeżeli podajemy na deser sery, kładziemy również nóż i widelczyk przeznaczone do serów.

Odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu musi być jednakowa.

Nakrycia rozszerzone: czym jest, jak układać sztućce?

Nakrycie rozszerzone stosowane jest podczas zasiadanych przyjęć, na których ma być podawane wiele potraw oraz różne napoje i trunki. Nakrycie rozszerzone składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo, noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina czerwonego, kielicha do szampana (ewentualnie), serwety, wizytówki i podtalerza, na którym ustawiamy zastawę.

W przypadku tzw. nakrycia rozszerzonego sztućce kładziemy w następujący sposób. Po prawej stronie kładziemy kolejno nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek. Po lewej stronie – duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek.

Talerzyk na pieczywo stawiamy z lewej strony, a na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa, ostrzem skierowanym w lewo.