Menu na chrzest: jak skomponować menu na Chrzest Święty?

2017-05-15 10:31

Chrzest Święty to pierwsza uroczystość w życiu dziecka. Bierze w niej udział jeszcze nieświadomie, ale my dołóżmy wszelkich starań, żeby oprawa i menu przyjęcia podkreślały niezwykłość tej chwili. Sprawdź, jak skomponować menu na chrzest.

Jakie menu na chrzest? - Jak skomponowac menu na Chrzest Święty?
Autor: Shutterstock Tort - doskonały deser na każde przyjęcie chrzcielne.

Spis treści

  1. Przekąski na przyjęcie z okazji chrztu
  2. Zupa - krem z pieczarek podany z grzankami
  3. Danie główne - polędwiczki w sosie ziołowym, kluski kładzione, sałata
  4. Deser - szarlotka na ciepło z bitą śmietaną

Przekąski na przyjęcie z okazji chrztu

wędzony łosoś z ćwiartkami cytryny

szparagi z majonezem zawijane w szynkę parmeńską - majonez mieszamy z łagodnym curry w paście. Plastry szynki parmeńskiej smarujemy sosem majonezowym, kładziemy na nie 3 szparagi i zawijamy.

sałatka z pomarańczy i kukurydzy - 3 pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy puszkę kukurydzy, 2 łodygi selera naciowego i garść posiekanych orzechów włoskich. Mieszamy z majonezem połączonym z gęstym jogurtem. Przyprawiamy szczyptą chili w płatkach, łyżeczką curry solą i pieprzem.

Zupa - krem z pieczarek podany z grzankami

1 kg pokrojonych pieczarek udusimy na maśle. Miksujemy z dodatkiem 1/2 szklanki bulionu drobiowego i 1/2 szklanki ubitej śmietanki kremówki. Doprawiamy pieprzem.

Podajemy w filiżankach z kleksem śmietany posypanej natką pietruszki. Grzanki robimy z białego chleba tostowego pokrojonego w kostkę i podpieczonego w piekarniku.

Danie główne - polędwiczki w sosie ziołowym, kluski kładzione, sałata

Mięso - trzeba liczyć 2 polędwiczki na 5 osób. Mięso kroimy w ukośne plastry grubości 2 cm, zbijamy je pięścią (nie używać tłuczka). Obsmażamy krótko na maśle z oliwą i odkładamy w ciepłe miejsce. Trzy garście posiekanych ziół (natka, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek) smażymy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku na maśle, dolewamy śmietankę. mieszamy. Wkładamy do sosu mięso, posypujemy solą i pieprzem. Czekamy, aż mięso nabierze odpowiedniej temperatury.

Kluski - kubek kefiru, 2 jajka i sól miksujemy dosypując mąkę. Ciasto musi być gęste jak wiejska śmietana. Zostawiamy na 1-2 godziny. Na gotującą się,  osoloną wodę kładziemy małe kluseczki. Gdy wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek posmarowany olejem. Przygotowane wcześniej kluski dobrze przechowają się przykryte folią.

Deser - szarlotka na ciepło z bitą śmietaną

Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je do lodówki. Wyklejamy połową ciasta blaszkę i wstawiamy ją do piekarnika, żeby ciasto się zarumieniło.

Na ostudzone ciasto wkładamy 1,5 kg poszatkowanych jabłek (reneta lub golden delicious) z cukrem, cynamonem i skórką pomarańczową.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i nakrywamy nim jabłka. Pieczemy na złoto. Przed podaniem podgrzewamy chwilę ciasto w piecyku, posypujemy cukrem pudrem i układamy na nim kopczyk z bitej śmietany zwieńczony listkiem mięty.