Kuchnia toskańska: cechy charakterystyczne, specjały, aromaty

Kuchnia toskańska: cechy charakterystyczne, specjały, aromaty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

To właśnie w winnicach Toskanii powstaje słynne chianti

Kuchnia toskańska to chluba kuchni włoskiej. Jest jak renesansowa sztuka. Elegancka, o znakomitych proporcjach. Sprawdźmy, na czym polega jej fenomen.

Kuchnia włoska słynie ze znakomitej kuchni toskańskiej. W Toskanii najbardziej cenione są delikatne mięso, świeże warzywa, aromatyczne zioła i znakomita oliwa extra virgin. Mieszkańcy Toskanii nie zatapiają swoich dań w tłustych, zawiesistych sosach. Przykładem takiego dania jest słynna bistecca alla florentina, po prostu stek pieczony na wolnym ogniu sposobem znanym jeszcze z czasów etruskich.

Chleb jest najbardziej popularnym produktem regionu. Podaje się go zasadniczo przed każdym posiłkiem. Włosi traktują go jako przystawkę maczając w oliwie (czasem z solą i octem balsamicznym). Wykorzystywany jest także do potrawy zwanej bruschetta – czyli do zapiekanych kromek chleba z pomidorem, czosnkiem i bazylią.

Grzanki z chleba podaje się także do słynnej zupy rybnej caccicco.

Kuchnia toskańska - estragon, mięta i tymianek

Najpopularniejszymi ziołami na terenach Toskanii jest estragon, mięta, tymianek – wszystkie zioła są w zasięgu pola działania każdej kucharki – i są one świeże, hodowane w puszkach po oliwie na parapetach, gankach i przydomowych ogródkach.

Kolejnym przysmakiem kuchni toskańskiej jest słynna szynka: prosciutto crudo Toscano. Jest włoska słona szynka znana na całym świecie. Szynka z Toskanii jest dobrze wysuszona, ma najbardziej wyrazisty smak ze wszystkich typów szynek dojrzewających.

Do szynki w Toskanii pije się wino, koniecznie czerwone. W Toskanii powstają najlepsze gatunki czerwonych win, jak twierdzą znawcy.

W XVI wieku panujące toskańskie obyczaje kulinarne przedostały się do Francji przy okazji małżeństwa Katarzyny Medycejskiej z Henrykiem II. Na francuskim dworze zapanowała moda na zdrową żywność i dużo lżejszą kuchnię. Właśnie wtedy Francuzi wzięli po raz pierwszy widelec do ręki. Spokojnie można więc stwierdzić, że początki dzisiejszej kuchni francuskiej, wykwintnej i delikatnej miały miejsce w okolicach Florencji.

Ocena: 0