Koszenila - co to za barwnik? Z czego jest robiony i gdzie można go znaleźć?

2023-02-23 11:06

Koszenila to barwnik spożywczy, który dodawany jest do wielu produktów spożywczych. Znajdziemy ją w wędlinach, słodyczach i jogurtach. Na etykietach oznaczana jest skrótem E120. Czym właściwie jest koszenila i czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Koszenila - co to za barwnik?Z czego jest robiony i gdzie można go znaleźć?
Autor: pixabay.com Czerwony barwnik spożywczy.

Spis treści

  1. Czym jest koszenila?
  2. Jak powstaje koszenila?
  3. Do czego stosuje się koszenilę?
  4. Czy koszenila jest zdrowa?

Czym jest koszenila?

Koszenila, nazywana także kwasem karminowym lub karminą, jest barwnikiem o charakterystycznej ciemnoczerwonej barwie. Utlenia się wolniej niż inne barwniki, jest trwała, odporna na światło i temperaturę. Właśnie dlatego tak chętnie stosowana jest w przemyśle spożywczym.

Czerwień koszenilowa jest barwnikiem naturalnym. Wytwarza się ją z wysuszonych i zmielonych czerwców kaktusowych. Są to insekty zamieszkujące Meksyk i Amerykę Południową. Żyją na kaktusach z rodzaju opuncji. To właśnie te robaki, będące dalekimi krewnymi mszyc, są wykorzystywane do produkcji E120.

Jak powstaje koszenila?

Pozyskiwanie barwnika polega na wystawieniu czerwców kaktusowych na działanie wysokiej temperatury. Można to robić na wiele sposobów: zanurzenie w gorącej wodzie, wystawienie na działanie światła słonecznego, gorącej pary wodnej czy podwyższonej temperatury w cieplarce. W wyniku działania wysokiej temperatury z ciała owada pozyskuje się ekstrakt kwasu karminowego, który następnie miesza się z solami glinu lub wapnia. W ten sposób powstaje gotowy barwnik. Jeden kilogram koszenili uzyskuje się z około 155 tys. owadów.

Do czego stosuje się koszenilę?

Barwnik z robaków wykorzystywany jest w przemyśle od XIX wieku. Już wtedy używano go do koloryzowania tkanin. Dziś koszenilę z insektów można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Używa się jej do barwienia kiełbas i wędlin oraz przetworów z ryb. Bardzo chętnie E120 dodają producenci przetworów mlecznych. Znajdziemy go w składzie jogurtów czy serków. Nadaje czerwonego koloru słodyczom, budyniom i kisielom. Barwnik z robaków wykorzystywany jest w produkcji alkoholu, gotowych sosów oraz ciast i ciastek z owocami. Znajduje również zastosowanie w kosmetykach. Koszenilę dodaje się do szamponów, cieni do powiek i różów na policzki.

Czy koszenila jest zdrowa?

E120 uznawany jest za środek bezpieczny dla zdrowia. Dopuszczalne dzienne spożycie naturalnego czerwonego barwnika z insektów to 5 mg na kilogram masy ciała. Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może w sporadycznych przypadkach powodować m.in. wstrząs anafilaktyczny, katar sienny lub pokrzywkę.

Koszenila jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie powinna być spożywana przez wegetarian i wegan.

Poradnik Zdrowie: których barwników spożywczych unikać?