Kawa luwak: co to jest? Jak powstaje kopi luwak?

Kawa luwak: co to jest? Jak powstaje kopi luwak?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W przypadku kawy luwak szokować może nie tylko wysoka cena, lecz także sposób jej produkcji

Kawa kopi luwak to najdroższa kawa świata. Jej filiżanka w niektórych angielskich restauracjach kosztuje nawet 60 funtów, czyli ponad 300 złotych. Jak powstaje ten najdroższy kawowy specjał?

Czy zastanawialiście się kiedyś, ile kosztuje najdroższa kawa na świecie? Okazuje się, że cena znacznie przekracza koszty zakupu zwykłej kawy ze sklepu. Pieniądze to jednak nic. Sposób "produkcji" kawy niejednego może zaskoczyć.

Kawa luwak

Najdroższą i najbardziej ekskluzywną kawą na świecie jest kopi luwak z Indonezji. Kilogram tego specjału kosztuje aż 3,6-4 tys. zł, zaś filiżanka naparu zamówiona w wybranych restauracjach angielskich – ok. 60 funtów (ponad 360 złotych!). Dlaczego cena jest tak wygórowana? Ponieważ roczne zbiory kopi luwak wynoszą przeciętnie zaledwie od 300 do 400 kg.

Jak powstaje kopi luwak?

Ziarna kawy spożywane są przez lisa zwanego łaskunem muzangiem, a potem podlegają szybkiej fermentacji i wydalane są jako twarde i nienaruszone nasiona. Wszystko dlatego, że łaskun trawi nie nasiona, ale jedynie miąższ. Kawa trafia do Kalifornii, gdzie jest oczyszczana. Mimo kontrowersyjnej "produkcji" smak kawy cieszy podniebienia największych smakoszy! W końcu łaskun jest bardzo wybredny i wybiera tylko najlepsze nasiona...