Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Autor Zdjęcia: photos.com

Codziennie spożywamy o wiele więcej soli, niż potrzebuje nasz organizm.

Szacuje się, że Polacy spożywają prawie trzykrotnie więcej soli, niż wynosi zalecana przez Światową Organizację Zdrowia dawka. Może to mieć bardzo niekorzystne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jeśli nie chcemy narażać się na choroby układu krążenia lepiej unikać potraw, zawierających dużo soli. Jakie to potrawy?

Ile wynosi zalecana dzienna dawka soli?

Dorośli nie powinni spożywać więcej niż 6 g soli dziennie. Dzieci w wieku do 3 lat - 2 g, od 4 do 6 lat - 3 g, dzieci w wieku od 7 do 10 - 4 g, a powyżej 11 lat - 6 g. Żeby przekroczyć zalecaną ilość soli nie musisz nawet przesadnie solić potraw. Niektóre produkty żywnościowe zawierają jej aż nadto.

Produkty, które zawierają dużo soli

Jeśli chcesz ograniczyć spożycie soli, jedz mniej lub unikaj jedzenia:

  • anchovies

  • bekonu

  • sera żółtego

  • szynki

  • oliwek

  • pikli

  • krewetek królewskich

  • salami

  • solonych orzeszków ziemnych

  • wędzonego mięsa i ryb

  • sosu sojowego

  • ekstraktu z drożdży

W niektórych produktach, ilość soli może być różna w zależności od marki czy rodzaju. Można ograniczyć zużycie soli porównując jej zawartość, podaną na opakowaniach produktów różnych marek. Zaliczają się do nich m.in.:

  • produkty zbożowe takie jak ciabatta, bajgle

  • sosy do makaronu

  • chipsy

  • pizza

  • gotowe posiłki

  • zupy

  • kiełbasa

  • ketchup

  • majonez i inne sosy tego typu

  • płatki śniadaniowe

Ocena: 2,7