Jak ustrzec się przed zatruciem pokarmowym w krajach egzotycznych?

2016-10-12 14:31

Podczas wyjazdów do krajów takich jak Egipt, Turcja, Tunezja czy Maroko radykalnie zmienia się nasz jadłospis. Jak przygotować się do wyjazdu do krajów egzotycznych i jakiego jedzenia unikać w hotelowych restauracjach by zapobiec zatruciu pokarmowemu?

Jak ustrzec się przed zatruciem pokarmowym w czasie urlopu w kraju egzotycznym?
Autor: pixabay.com Czego nie jeść na wakacjach w krajach egzotycznych?

Spis treści

  1. Jak przygotować się do wyjazdu za granicę, żeby zapobiec zatruciu?
  2. Czego lepiej nie jeść na wakacjach w Egipcie, Tunezji czy Maroku?
  3. Leki, które warto zabrać ze sobą w podróż

Jak przygotować się do wyjazdu za granicę, żeby zapobiec zatruciu?

W krajach egzotycznych można mieć kłopoty trawienne, nie cierpiąc na żadną infekcję. Po prostu wystawiamy żołądek na odmienną florę bakteryjną. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, przed wyjazdem wzmocnijmy profilaktycznie florę bakteryjną jelit (naturalną ochronę przewodu pokarmowego), zażywając tabletki zawierające bakterie kwasu mlekowego lub jedząc dużo produktów bogatych w żywe kultury bakterii (jogurty probiotyczne, mleko acydofilne).

Do kraju, w którym jakość wody jest wątpliwa, weźmy ze sobą minigrzałkę lub czajnik do gotowania wody. Przyda się do przegotowywania wody w pokoju hotelowym. Pamiętajmy, że zamówiona w restauracji herbata będzie pewnie zrobiona z lokalnej wody bieżącej, być może nieprzegotowanej. Mając własną grzałkę, możemy samemu zrobić kawę i herbatę, najlepiej używając do tego wody butelkowanej. W krajach, w których zaleca się nie pić wody z kranu, nigdy nie zamawiajmy też drinków z lodem.

Czego lepiej nie jeść na wakacjach w Egipcie, Tunezji czy Maroku?

Ryby, owoce morza, mięso, jaja, grzyby, nieobrane owoce i jedzenie puszkowane – te rodzaje żywności powodują najcięższe zatrucia. Nie tykajmy skorupiaków, które się nie otworzyły podczas gotowania. Jeśli wyczujemy choć cień wątpliwego zapachu czy smaku w rybie, ostrydze, krewetce, wyplujmy je natychmiast. Choroby takie jak salmonelloza, dur brzuszny czy listerioza występują niestety często, podobnie jak toksoplazmoza, która nie zawsze powoduje wyraźne objawy, lecz jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży.

Podczas wyjazdów unikajmy surowego mięsa, surowych ryb lub jajek. One się najszybciej psują, szczególnie w wysokich temperaturach. Nawet w bardzo schludnie wyglądającym hotelu tatar lub sushi mogą być niebezpieczne. Nie mamy bowiem gwarancji, że np. na kilka godzin nie padła któraś z ich lodówek.

Leki, które warto zabrać ze sobą w podróż

Warto mieć w apteczce kilka środków na zgagę, węgiel lekarski i coś na rozwolnienie. W przypadku bólu brzucha przydatne mogą być krople żołądkowe lub leki rozkurczowe.

Gdy jesteśmy zatruci, musimy zaradzić odwodnieniu organizmu, do jakiego dochodzi w wyniku biegunki lub wymiotów. Trzeba przewidzieć 2-3 dodatkowe litry płynów. Ale nie należy robić tego za szybko! Najlepiej małymi łyczkami, robiąc krótkie przerwy między nimi. Można też podawać napoje izotoniczne, aby wyrównać nie tylko płyny, ale również straty minerałów.

Uwaga! Jeśli objawy nie ustąpią po jednym dniu, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.