Jak prawidłowo posługiwać się sztućcami?

Jak prawidłowo posługiwać się sztućcami?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prawidłowe posługiwanie się sztućcami to umiejętnośc, która powinna cechować każdego człowieka.

Czy na pewno wiesz, jak prawidłowo trzymać sztućce? Podpowiadamy, w jaki sposób posługiwać się nożem i widelcem, oraz jakich błędów wystrzegać się podczas spożywania posiłków.

Jak trzymać sztućce?

Sztućce trzymamy w połowie rączki, nigdy nie ustawiamy ich pionowo, ostrzem do góry. Nóż trzymamy w prawej ręce, wspierając palec wskazujący na wysokości dwóch trzecich ostrza, lewą ujmujemy widelec tak, by nabijać na niego jedzenie. 

Jak elegancko jeść używając sztućców?

Unosząc łokieć kierujemy widelec lub łyżkę do ust. Nie pochylamy się nad talerzem. Kiedy potrawę jest trudno nabrać na widelec, a nie można go w nią wbić, możemy pomóc sobie kawałkiem chleba. Trzymając go w palcach lewej ręki, wsuwamy jedzenie na widelec, który znajduje się wówczas w prawej ręce. Tego rodzaju potrawy możemy oczywiście jeść nożem i widelcem.

Do ust powinny trafiać tylko małe kawałki potrawy. Jarzyny możemy dzielić widelcem, mięso kroimy tylko i wyłącznie nożem.

Aby w trakcie jedzenia sięgnąć po kromkę chleba, otrzeć usta lub coś powiedzieć, nóż i widelec kładziemy na talerzu, nigdy nie trzymając ich w górze.

Co zrobić ze sztućcami po zakończeniu posiłku?

Po opróżnieniu talerza wspieramy nóż i widelec na podstawce, jeśli znajduje się na stole, lub układamy je równolegle na talerzu, ostrzem noża ku środkowi talerza, a zębami widelca w dół. Nie zostawia się ich skrzyżowanych na talerzu, a tym bardziej nie wspiera o jego brzeg. To nie jest zachowanie zgodne z zasadami savoir-vivre.

Czego należy unikać

Należy unikać unoszenia małego palca w górę, gdy chwytamy sztućce. Ten gest nie należy do eleganckich.

Noża nie wkładamy nigdy przenigdy do ust. To również jest nieeleganckie i niestosowne zachowanie.