Jak nakryć do stołu na uroczystą kolację czy wykwintny obiad?

Jak nakryć do stołu na uroczystą kolację czy wykwintny obiad?

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Organizujesz spotkanie z przyjaciółmi albo uroczystą kolacje dla rodziny? Pamiętaj, że równie ważne jak menu jest piekne nakrycie stołu.

Jak nakryć do stołu? Widelec po lewej, a nóż po prawej, a może odwrotnie? Gdzie ustawić kieliszki, a gdzie szklanki na wodę? Przypominamy, jak nakryć do stołu i nie popełnić gafy.

Bez względu na to czy zapraszasz do domu gości na wykwintną kolację, czy tylko przygotowujesz posiłek dla rodziny - prawidłowe nakrycie stołu jest jednakowo ważne, a podstawowe zasady takie same. Czasem warto je sobie przypomnieć.

Jak zaplanować eleganckie nakrycie do stołu?

Aby osiągnąć zamierzony efekt, musisz pamiętać, że wszystkie elementy zastawy oraz dekoracji muszą do siebie pasować. Nie oznacza to jednak, że musi to być jeden komplet naczyń. Jeśli naczynia w twoim domu to zbiór kilku zdekompletowanych zastaw, nie załamuj rąk. Wystarczy, że uda ci się odpowiednio dobrać np. po dwa zestawy, a stworzysz oryginalną i atrakcyjną kompozycję nawet na kilka lub kilkanaście osób.

Ważne jest, żebyś nie szykował/a talerzy, kieliszków, sztućców i serwet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem pierwszych gości. Sprzyja to bowiem stołowemu chaosowi – nic nie będzie do siebie pasowało, stół będzie zagracony i nieelegancki. A przecież pierwsze wrażenie jest bardzo ważne. Czy chcesz, żeby goście zauważyli twój brak organizacji?

Jak prawidłowo nakryć stół?

Sztućce układamy po obu stronach talerza, pamiętając o kolejności:

  • przystawki zimne

  • przystawki gorące

  • zupy

  • dania z ryb i mięs

  • sery

  • deser, owoce

  • kawa i herbata

Jak nakryć do stołu – miejsce widelca i noża przy talerzu

Ważna jest kolejność serwowania posiłków, bo to ona wymusza kolejność ułożenia sztućców. Najbliżej talerza znajdują się sztućce używane na końcu, czyli podczas ostatniej potrawy zaplanowanej w naszym menu.

Widelce po lewej, a noże po prawej – ostrzem odwrócone w stronę zastawy stołowej. Jeśli zamierzamy zaserwować naszym gościom zupę, miejsce łyżki jest przy nożu, po prawej stronie. Miseczka łyżeczki powinna być skierowana w lewo, a ząbki widelczyka - w prawo.

Być może na naszym stole pojawi się przekąska z dodatkiem pieczywa w pakiecie z masłem, wówczas talerzyk na pieczywo stawiamy obok widelca i kładziemy na nim nóż do masła, trzonkiem w stronę krawędzi stołu.

Kolejność ułożenia sztućców

Według etykiety stołowej w pierwszej kolejności używa się sztućców ułożonych po stronie zewnętrznej, dlatego tak ważna jest następująca kolejność.

Idąc od lewej układamy:

  • serwetkę

  • widelec do przystawki zimnej/gorącej

  • widelec do dania głównego – ryby/mięsa

  • widelec do serów

  • talerz obiadowy, na którym ustawia się talerz z przystawką/zupą

  • nóż do dania głównego

  • nóż do przystawki

  • łyżka do dania głównego/zupy

Jak nakryć do stołu: stałe elementy

Przyprawy jak sól, czy pieprz powinny powtarzać się na dwóch skrajnych częściach stołu, tak by przy większej liczbie osób jedzących nie zapanował chaos podczas podawania ich sobie.

Zazwyczaj po głównym posiłku przechodzimy do deseru i tu pojawia się pytanie, czym jeść ciasto – małą łyżeczką, a może widelczykiem deserowym. Niezależnie od tego jakie sztućce wybierzemy, ich miejsce jest niezmienne i znajduje się tuż nad talerzykiem deserowym.

Podstawą nakrycia do stołu są również kieliszki. Do białego wina podajemy mniejsze i smukłe, zaś czerwone serwujemy w większych i pękatych. Nie zapominajmy o kieliszku lub szklance na wodę. Wszystkie naczynia stawiamy po prawej stronie, tam gdzie leży nóż.

Jak nakryć do stołu – ozdoby upiekszają, ale nie przeszkadzają

Jedzenie to nie wszystko, liczy się także wystrój stołu. Warto zadbać o porcelanę, powinna być identyczna, a jesłi serwetka - to kolorystycznie dobrana, dla każdego biesiadnika taka sama. Serwetki zazwyczaj kładziemy na środku nakrycia, tak by biesiadnik od razu mógł rozłożyć ją na kolanach przed przystąpieniem do posiłku.

Kolorowa wstążka, dekoracyjny serwetnik, czy oryginalne świeczniki to podstawowe ozdoby każdego stołu.  Za sprawą białego obrusu i serwetek do ust, nasz stół będzie wyglądać świeżo i elegancko, a blask świec dopełni nastroju. W centralnej części stołu można postawić świeżo ścięte kwiaty, ale w niewysokim wazonie, by nie zasłaniały naszego współtowarzysza. 

Niezależnie od prawidłowego nakrycia stołu i ilości wyszukanych ozdób, pamiętajmy, by zadbać o dobrą atmosferę.