Elegancki podwieczorek: nowy pomysł na spotkanie z przyjaciółmi

Elegancki podwieczorek: nowy pomysł na spotkanie z przyjaciółmi

Autor Zdjęcia: photos.com

Podwieczorek to dobry pomysł na niezbyt długie spotkanie z przyjaciółmi

Podwieczorek - dawniej zwykły posiłek, podawany między obiadem a kolacją. Dziś ta tradycja zaniknęła, bo o tej porze jesteśmy zwykle w pracy, ale co nam szkodzi przypomnieć sobie o podwieczorku w weekend? Niezobowiązujące menu na słodko (i słono) sprawi przyjemność zarówno gościom, jak i gospodarzom.

Zaproszenie na podwieczorek oznacza, że podamy coś gorącego do picia, coś słodkiego (jeśli zaś jesteśmy wielbicielami brytyjskiej tradycji podwieczorkowej - to także drobne wytrawne przekąski, np. kanapki) i być może kieliszek czegoś mocniejszego.

Podwieczorek: jak nakryć stół?

Stół nakrywamy bardzo starannie. Konieczny obrus - haftowany, koronkowy albo z organdyny. Jeśli nie masz, można też pod każde nakrycie położyć ozdobną serwetkę, ale nie podkładkę. Do wycierania ust kładziemy serwetki z tkaniny, są elegantsze niż papierowe. Na stole powinny znaleźć się kwiaty. Jedna kompozycja na środku lub małe bukieciki przy każdym nakryciu. Latem, gdy kwiaty są tanie, to nie problem, zimą mogą to być pojedyncze kwiaty włożone do kieliszków z wodą.

Podwieczorek: co podać do jedzenia

Ciasta i ciasteczka. Najlepiej domowego wypieku, ale kupione w dobrej cukierni też zadowolą naszych gości. Drożdżowe, kruche, z owocami, muffiny albo babeczki. W Anglii popularne do podwieczorku są tosty z masłem. Do nich podaj miód i konfitury własnej roboty.

Podwieczorek: co podać do picia?

  • Kawa najlepsza jest z ekspresu ciśnieniowego. Możesz też zaparzyć po arabsku w tygielku. Zapomnij o kubkach, pijemy ją w filiżankach albo specjalnych szklankach do kaw parzonych na włoski sposób, np. macchiato czy cafe latte. W dzbanuszku podajemy podgrzane mleko, cukier brązowy, trzcinowy. Z nim kawa lepiej smakuje.

  • Herbatę parzymy w imbryku, bierzemy sypką, dobrej jakości. Podajemy na stół w towarzystwie mleka lub śmietanki, cytryny i cukru. Elegancko wygląda w cukiernicy rafinada, czyli bardzo grube, białe kryształy. Filiżanki do herbaty są niskie i szerokie, do kawy nieco mniejsze i wyższe. Tylko espresso podajemy w specjalnych, miniaturowych filiżaneczkach.

  • Nalewka zrobiona w domu, kieliszek likieru czy deserowego wina uwieńczy nasz podwieczorek. Słodkie alkohole podaj w karafkach, do nich małe kieliszki lub metalowe kubeczki trochę większe od naparstka.

Ocena: 0