Drinki: jakie likiery warto mieć w barku?

Drinki: jakie likiery warto mieć w barku?

Autor Zdjęcia: photos.com

Mimo że likiery są dość drogie, warto zaopatrzyć w nie domowy barek - dzięki nim możemy wyczarować pyszne kolorowe drinki na dowolną okazję

Likier to wzbogacony cukrem i owocowym lub korzennym aromatem wysokoprocentowy alkohol, bez którego trudno wyobrazić sobie dobry drink. Sprawdź, jakie likiery warto kupić, zanim zorganizuje się karnawałowe przyjęcie lub bal w ostatki.

Polecamy także: Modne drinki na sylwestra i karnawał oraz Jak podawać drinki na przyjęciu - porady barmana

Bez alkoholowych drinków trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek karnawałową imprezę czy domówkę organizowaną w ostatki. Oto lista najsłynniejszych likierów, w jakie powinieneś zaopatrzyć swój barek, by przygotować najlepsze drinki i koktajle na świecie.

  • Adwokat – holenderski likier przygotowywany z brandy, żółtek jaj i spirytusu, zwany też ajerkoniakiem; stanowi podstawę bombardini i advocatus diaboli.

  • Amaretto – włoski likier o aromacie migdałów, można z niego przyrządzić np. drinki godfather czy hurricane.

  • Benedyktyn (benedyktynka, Bénédictine) – francuski likier przygotowywany z brandy lub spirytusu, mieszanki ziół, miodu i karmelu; tradycyjnie przygotowywany przez francuskich benedyktynów. Stanowi podstawę drinka B&B.

  • Chartreuse – francuski likier przygotowywany z winnego ekstraktu i mieszanki przeszło 130 ziół i przypraw; istnieje w wersji zielonej (55% alkoholu) i żółtej (43% alkoholu); stanowi podstawę drinka daisy.

  • Crème de cassis – francuski likier z czarnej porzeczki, produkowany w Burgundii. Najpopularniejszym drinkiem na bazie crème de cassis jest tzw. kir, czyli mieszanka likieru i białego wina. 

  • Crème de fraises – francuski likier truskawkowy.

  • Curaçao – likier produkowany ze skórek gorzkich pomarańczy; istnieje w wersji niebieskiej (blue curaçao), białej, zielonej i pomarańczowej.

  • Kahlúa – meksykański likier kawowy; stanowi podstawę drinków Czarny Rusek i Biały Rusek (Black Russian i White Russian) oraz matilda.

  • Malibu – likier kokosowy o zawartości alkoholu 21%; stanowi podstawę drinków pina colada, copacabana, malibu kuba i malibu rumba. 

  • Maraschino – włoski likier o aromacie dzikich wiśni wyrabiany ze sfermentowanego soku maraski (nazywany też marascas). 

  • Pisang Ambon – likier bananowy (z zielonych bananów). 

  • Sambuca – włoski likier anyżowo-owocowy (zawierający od 30 do 40% alkoholu) produkowany na bazie czarnego bzu i anyżu.

  • Vandermint – duński likier o aromacie mięty i czekolady.

Ocena: 5