Dlaczego warto jeść czekoladę?

2016-10-28 14:48

Jest pyszna. Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – oczywiście pod warunkiem, że jemy ją z umiarem.

dlaczego_warto_jesc_czekolade.jpg
Autor: pixabay.com Może być słodka, mleczna, ale także wytrawna. Od kiedy trafiła do Europy pokochali ją prawie wszyscy.

Właściwości czekolady

Badania pokazały, że czekolada zawiera wiele dobroczynnych dla organizmu substancji.

Oto niektóre z nich:

Fenyloetyloamina (pochodna amfetaminy), teobromina, tyramina plus niewielkie ilości kofeiny w połączeniu z boskim smakiem odpowiadają za poprawę nastroju.

Flawonidy mają działania przeciwutleniające, czyli są bardzo skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Opóźniają procesy starzenia i mają dobry wpływ na układ krwionośny. Najwięcej jest ich w czekoladach, w których zawartość kakao wynosi ponad 50%.

Składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń oraz witaminy: A, D, E i z grupy B.

Węglowodany proste, które są łatwo przyswajalnym źródłem energii.

Nie wolno zapominać, że czekolada zawiera sporo tłuszczu i cukru. Jest kaloryczna (480-700 kcal w 100 gramach), więc przyjemność należy dawkować. Ponadto osoby, które jedzą bardzo dużo czekolady uodparniają się na jej działanie. Czasami nadmiar tej słodyczy może doprowadzić do bólu głowy, a nawet migreny.