Czerwcowe przetwory - jakie przetwory robić w czerwcu? [ściąga]

Czerwcowe przetwory - jakie przetwory robić w czerwcu? [ściąga]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerwcowe przetwory - jakie dżemy i konfitury robić w czerwcu - ściągawka

Wszyscy uwielbiamy lato i jego smaki. Aby móc smakować tę piękną porę roku nawet zimą warto wykorzystać jej owoce i zrobić przetwory, które osłodzą nam czekanie na kolejne wakacje. Jakie przetwory zrobić w czerwcu na zimę?

Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu

Pierwsze czerwcowe przetwory powstają z rabarbaru, który co prawda nie zalicza się do owoców, ale jest jak owoc traktowany, zwłaszcza, jeśli używamy go do produkcji domowych dżemów i konfitur.

Dżem z rabarbaru: 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

Przede wszystkim w słoiku warto zamknąć truskawkę, która właśnie pod koniec czerwca jest w swoim najlepszym wydaniu - krwistoczerwona i słodziutka. Zrobienie dżemu z tych owoców to sprawa bardzo prosta, ale czasochłonna, bo trzeba się za niego wziąć dzień wcześniej. Truskawki czyścimy, szypułkujemy, zasypujemy cukrem i chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia owoce wraz z sokiem trzeba gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż zgęstnieją. A później przełożyć do wysterylizowanych słoiczków i zawekować.

Konfitura truskawkowa z czarnym bzem

Marmolada truskawkowa jak u babci [przepis]

Nalewka z truskawek: prosty przepis na truskawkową nalewkę 

Konfitura z truskawek - sprawdzony przepis

Dżem z truskawek i agrestu: przepis

Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku?

Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem

Dżem z truskawek i kiwi

Przetwory z czereśni są nieco mniej popularne niż z wiśni, ale zasada ich przygotowywania jest podobna, jak w przypadku innych owoców. 

Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis

Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie

Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek

Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]

Przepis na konfiturę czereśniową

Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową

Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis

Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l

Poziomki można zbierać w czerwcu i w lipcu. Ich smak i aromat jest niepowtarzalny. Warto zachować go na dłużej.

Poziomki: konfitura z poziomek [przepis]

Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]

Kto się wstrzyma do lipca będzie mógł z kolei liczyć na pierwsze wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie i śliwki. W formie dżemu świetnie sprawdzają się również lipcowe porzeczki czy agrest.

Kwiaty na czerwcowe przetwory

Doskonałe dżemy i konfitury można robić z kwitnących obficie w czerwcu i pięknie pachnących kwiatów jadalnych (lub z dodatkiem kwiatów), takich jak czarny bez, akacja/robinia (na początku czerwca), czy dzika róża.

Konfitura z płatków róży: podajemy dobry przepis

Domowa konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatu czarnego bzu - oryginalny przepis

Przetwory z warzyw

W czerwcu pojawiają się tez pierwsze świeże warzywa. Większość z nich można zamknąć w słoikach na zimę: botwinka, szczaw, szparagi, fasolka szparagowa. Można także przygotowywać pierwsze małosolne ogórki i sałatki z młodej kapusty do słoików.

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Szparagi w zalewie

Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

Jak zrobić domowe ogórki małosolne?

Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika

 

Ocena: 5