Czego nie trzymać w lodówce?

Czego nie trzymać w lodówce?

Autor Zdjęcia: photos.com

Nie wszystkie produkty można trzymać w lodówce, zobacz o jakich artykułach spożywczych mowa.

Lodówka ma to do siebie, że bardzo często mamy w niej za mało miejsca, aby pomieścić wszystkie produkty. Dzieje się tak dlatego, że przyzwyczajeni jesteśmy wkładać do niej prawie wszystkie artykuły spożywcze. Niepotrzebnie. Wiele artykułów żywnościowych traci w lodówce swoje walory.

Gdzie przechowywać zakupione produkty spożywcze?

Gdy przyjdziemy do domu z zakupów, przed włożeniem jakiegokolwiek produktu do lodówki, warto przypomnieć sobie, gdzie stał on w sklepie. Jeśli na półce i my umieśćmy go w jakiejś szafce, jeśli w lodówce i my schowajmy go właśnie tam. Jest to najprostsza metoda organizacji „lodówkowej” przestrzeni.

Jednak musimy pamiętać, że niektóre produkty „szafkowe” po otwarciu trzeba umieścić w niskiej temperaturze.

Czego nie trzymamy w lodówce:

  • olejów (nawet tych otwartych)

  • nieotwartych produktów w puszkach m.in. warzyw, owoców, konserw

  • miodu (stwardnieje)

  • pieczywa (szybciej czerstwieje)

  • produktów suchych np. kasz, płatków, ryżu (otwarte mogą zawilgotnieć)

  • niektórych warzyw i owoców np. pomidorów, ogórków, papryki, ziemniaków, owoców tropikalnych (mango, awokado, papaja), jabłek, gruszek.

Pamiętajmy, że owoce i warzywa, których nie powinno trzymać się w lodówce, umieszczone tam szybciej się psują.