Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa szpinakowa z kluskami serowymi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE smakuje rewelacyjnie i jest bardzo aromatyczna. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 210 kcal.

Składniki

  • 1 garść świeżego szpinaku

  • 1/3 cebuli

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka oliwy/oleju

  • gałka muszkatołowa,sól, pieprz

  • 3 łyżki chudego twarogu

  • 1/2 białka jaja

  • 1/2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć.

  • Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać do szpinaku i zalać gorącym bulionem.

  • Gotować 10-15minna małym ogniu. Pod koniec przyprawić.

  • Przestudzić i zblendować na gładką masę (ewentualnie przetrzeć przez sitko).

  • Dodać jogurt, wymieszać.

  • Twaróg wyrobić z białkiem oraz bułką na gładką masę.

  • Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.

  • Ugotować i dodać do zupy

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8