Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa paprykowa na ostro to propozycja dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki. Mocno doprawiona zupa z pieczonej papryki i jest bardzo wyrazista. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Składniki

  • 200 ml bulionu drobiowego

  • 0,5 czerwonej papryki

  • 0,5 żółtej papryki

  • mały kawałek papryki chilli

  • ½ pomidora czerwonego

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 1 kromka chleba pszennego

  • naturalna  wegeta

  • pieprz  cayenne

  • papryka słodka/wędzona

  • czosnek w proszku

  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę czerwoną i żółtą umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

  • Ułożyć na blasze do pieczenia i piec do uzyskania czarnej skórki, którą następnie należy zdjąć.

  • Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórę. Do gorącego bulionu wrzucić paprykę, pomidora.

  • Gotować  15  min.  Doprawić  papryczką  chilli  i  resztą  przypraw.

  • Zupę  zabielić śmietaną i zblendować na gładki krem.

  • Podawać z kromką chleba.

Ocena: 0