Zupa owocowa na zimno z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa owocowa na zimno z menu Beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa owocowa na zimno kusi pięknymi kolorami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Owoce na obiad to pomysł na letnie upalne dni. W sezonie warto korzystać z darów lasu i ogrodu, bo wtedy są najzdrowsze, poza sezonem zupę przygotować można z mrożonek. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja ma 150 kcal.

Składniki

  • 100 g sezonowych owoców (maliny, truskawki, wiśnie, jagody)

  • 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)

  • 200 ml wody

  • 20 g suchego makaronu jajecznego

  • 1 łyżeczka śmietany 30%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, odszypułkować, włożyć do garnka i zalać wodą (i ewentualnie cukrem).

  • Gotować na wolnym ogniu do miękkości owoców (około 30 min).

  • Makaron ugotować al dente, podawać z zupą i łyżką śmietany.

Ocena: 5