Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to smaczna wariacja na temat tradycyjnej kalafiorowej. Słodkawa nuta batata i kremowa konsystencja nadają jej charakteru. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Składniki

  • 1/3 batata

  • ¼ kalafiora

  • 1 mała marchewka

  • ½ cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • kawałek imbiru wielkości kciuka

  • 1 łyżeczka oliwy

  • 200 ml bulionu

  • 1 łyżeczka śmietany 18 proc.

  • 1 płaska łyżeczka curry

  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki

  • sól, pieprz

  • pestki dyni do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać i pokroić w kostkę marchewkę i batata. Kalafiora podzielić na małe różyczki.

  • W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek i warzywa.

  • Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.

  • Pod koniec dodać imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, po czym zalać bulionem.

  • Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.

  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0