Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Dodatek orzechów sprawia, że nabiera oryginalnego charakteru. Porcja zupy ugotowanej wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 200 kcal.

SKŁADNIKI

  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml mleka (może być roślinne)
  • 0,25 kalafiora
  • 1 młody ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior umyć i podzielić na różyczki, łodygę pokroić na kawałki.
  • Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Na maśle w garnku poddusić oba warzywa – na małym ogniu około 10 minut.
  • Dodać przeciśnięty czosnek, bulion i mleko, gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać do zupy  połowę łyżki orzechów włoskich. Zmiksować całość na krem, doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę podawać posypaną pozostałą częścią orzechów.