Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Dodatek orzechów sprawia, że nabiera oryginalnego charakteru. Porcja zupy ugotowanej wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 200 kcal.

Składniki

  • 150 ml bulionu drobiowego

  • 100 ml mleka (może być roślinne)

  • 0,25 kalafiora

  • 1 młody ziemniak

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior umyć i podzielić na różyczki, łodygę pokroić na kawałki.

  • Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Na maśle w garnku poddusić oba warzywa – na małym ogniu około 10 minut.

  • Dodać przeciśnięty czosnek, bulion i mleko, gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • Dodać do zupy  połowę łyżki orzechów włoskich. Zmiksować całość na krem, doprawić solą i pieprzem.

  • Zupę podawać posypaną pozostałą częścią orzechów.

Ocena: 0