Zapiekanka szparagowa z jajkiem i botwinką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zapiekanka szparagowa z jajkiem i botwinką z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka szparagowa z jajkiem najlepiej smakuje wiosną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zapiekanka szparagowa z jajkiem to idealne obiad na letni sezon. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 300 kcal.

Składniki

  • 2 garście liści botwinki

  • 6 szparagów

  • 2 jajka

  • 1 łyżka startego twardego sera typu parmezan

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy/oleju


Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę posiekać na mniejsze liście. Szparagi umyć i pokroić na 2-3 cm kawałki.

  • Czosnek rozdrobnić na prasce. W misce wymieszać składniki z oliwą i jajkiem (oprócz sera). Doprawić.

  • Przełożyć wszystko do małego żaroodpornego naczynia. Posypać danie serem i piec około 20 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Ocena: 5