Tabbouleh z quinoa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lekki posiłek w sam raz na lunch do pracy. Tabbouleh z quinoa to danie, na które przepis przygotowała dla nas Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 350 kcal.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę przepłukać, ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu.
- Wystudzić, przelewając zimną wodą, i osączyć dokładnie na gęstym sicie.
- Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, po przepołowieniu usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę.
- Z ogórka wyciąć część z pestkami, miąższ także pokroić w kosteczkę
- Miętę/bazylię i szalotkę drobno posiekać.
- Przygotowane warzywa wymieszać z quinoa.
- Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i oliwą.