Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków

Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafiora można jeść na surowo, maczając w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart.

Składniki

  • średni kalafior podzielony na różyczki

  • 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych na ćwiartki

  • 2 łyżki oleju

  • łyżeczka granulowanego czosnku

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • łyżeczka ostrej papryki

  • cebula pokrojona w piórka

  • 300 g pomidorków koktajlowych

  • Sos szczypiorkowy:

  • pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego

  • 4 łyżki oleju lub oliwy

  • 2 łyżki białego octu winnego

  • 2 łyżki wody

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kawałki kalafiora i ziemniaków polać olejem, wymieszać. Oprószyć przyprawami: czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Blachę z kalafiorem i ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 25 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie, a oba warzywa lekko się przyrumienią.

  • Przygotować sos szczypiorkowy – wymieszać 2 łyżki szczypioru, dodać sól i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać ocet, wodę i olej, dobrze wymieszać.

  • Gorące kawałki kalafiora i ziemniaków przełożyć do miski. Dodać pomidorki, cebulę i pozostały szczypior, delikatnie przemieszać. Polać sosem szczypiorkowym. Odstawić na 10 minut. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu.

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

Ocena: 3,4