Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to rewelacyjny sposób na podanie ryby. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Przepis przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/3 brokuła
  • 100g filetu z dorsza
  • ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 ząbek pieczonego czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł podzielić na małe różyczki, a łodygę pokrój w słupki.
  • Rybę umyć, osuszyć i przyprawić.
  • Posmarować kawałki brokuła i rybę oliwą, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200°C.
  • W tym czasie ugotować kaszę.
  • Ząbek czosnku rozgnieść, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny i solą.
  • Wystudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać pastę z czosnku, pokrojona w kostkę rybę i brokuły.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i natką pietruszki.