Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pieczone warzywa z parmezanem to smaczny obiad bezmięsny. Jarzyny dostarczają sporo składników mineralnych i witamin, a ser znakomicie podkreśla ich smak. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 290 kcal.

Składniki

  • 1 marchewka

  • 0,25 kalafiora

  • 1 ziemniak

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 1 łyżka oleju/oliwy

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • papryka

  • kumin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obrać i pokroić w grube jednocentymetrowe słupki, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki.

  • Przełożyć do miski, skropić oliwą i doprawić przyprawami, dobrze wymieszać, aby składniki pokryły się marynatą.

  • Tak przygotowane warzywa wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 190 st. C.piekarnika 

  • Po 40 min warzywa wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.

Ocena: 4