Pęczotto z cukinią z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

Pęczotto z cukinią z menu Beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pęczotto z cukinią wygląda smakowicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pęczotto z cukinią to świetna propozycja dla miłośników kasz. Danie jest znakomite i łatwe do przygotowania. Przepis autorstwa specjalistów z Poradni Dietetycznej Dietosfera powstał w ramach programu beszamel.pl DIETETYCZNIE.

Składniki

  • 40 g suchej kaszy pęczak

  • ½ cukinii

  • 10 g orzechów piniowych

  • 1 ząbek czosnku

  • garść szpinaku świeżego

  • 1 mała cebula

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka oliwy/oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

  • Uprażyć orzeszki piniowe na  suchej patelni, a następnie zeszklić cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie.

  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (można  dolać odrobinę wody żeby poddusić).

  • Następnie dołożyć szpinak, przyprawić i dusić na wolnym ogniu 10 min.

  • Wymieszać sok  z  cytryny z syropem  klonowym, dodać sos i kaszę na  patelnię.

  • Wymieszać i chwilę wszystko ponownie dusić

  • Danie posypać uprażonymi orzechami.

Ocena: 0