Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to danie sycące i dostarczające wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 350 kcal.

Składniki

  • 1 mała papryka

  • 120 g mięsa wieprzowego mielonego

  • 1/2 pomidora

  • 1/2 cebuli

  • 10 g tartego sera cheddar

  • 1/2 łyżeczki kuminu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1 łyżeczka oliwy/oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne, zachowując w miarę możliwości ogonki.

  • Pomidora przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebule drobno posiekać.

  • Na  patelni rozgrzać łyżkę oliwy, poddusić cebule. Po chwili dodać mięso.

  • Po ok. 3 minutach dodać posiekane pomidory, kumin, paprykę i tymianek oraz sól i pieprz do smaku.

  • Całość dobrze wymieszać, dusić jeszcze ok. 3 minut.

  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć w nim połówki strąków, do każdej nałożyć farsz, posypać cheddarem, przykryć całość luźno folią aluminiową i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC.

  • Na chwilę przed końcem zdjąć folię i pozwolić paprykom lekko się zrumienić.

Ocena: 2,2