Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to świetne danie obiadowe. Placki zachwycają lekkością i puszystością, a farsz dostarcza wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja (2 szt) dostarcza 320 kcal.

Składniki

  • Ciasto:

  • 0,25 szklanki mleka (1,5%)

  • 2 łyżki wody mineralnej gazowanej

  • 1 białko jaja

  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka oleju

  • Sól, pieprz

  •  

  • Farsz:

  • 50 g ugotowanego mięsa drobiowego (może być z  bulionu)

  • 1/3 cebuli

  • 1/2 marchewki

  • 1 łyżka startego sera żółtego typu Gouda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać mleko z wodą, mąką i solą. Dodać powoli ubitą pianę do ciasta. Smażyć naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.

  • Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać i oba warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody.

  • Ugotowane mięso zmielić w maszynce, doprawić. Wszystkie składniki farszu wymieszać na patelni, tak aby ser się rozpuścił.

  • Posmarować naleśniki farszem i zawinąć je w rulon/trójkąt.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5