Krem koperkowy z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Krem koperkowy
Autor: Shutterstock Krem koperkowy to smaczna wiosenna zupa.
łatwy
30 min
4

Krem koperkowy najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżego, pachnącego kopru. Przepis na tę wersję zupy koperkowej przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja kremu to 230 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak
  • ½ cebuli
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek posiekać (zostawić 1-2 gałązki).
  • Ziemniaka, pietruszkę i cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku.
  • Następnie wlać gorący bulion i gotować 10 - 15  min,  do  miękkości warzyw.
  • Po tym czasie dodać posiekany koperek. Zupę zabielić jogurtem. Przyprawić.
  • Gotować kolejne 5 min i następnie zblendować całość  na  gładką  masę.
  • Przystroić  posiekanym  koperkiem  (gałązki  wcześniej odłożone).